PROFESYONEL VİDEO ÇEKİM
Hedef kitlenizi etkilemek için profesyonel ve şık bir video oluşturmak Design Can Gençer Dijital Danışmanlık Şirketi ile daha kolay. Profesyonel bir görünüm elde etmek istiyorsanız, kullanılan aletlerden çok tekniklerle ilgilenmeniz gerekir.
PROFESYONEL VİDEO ÇEKİM TEKNİKLERİ NELERDİR?
Hedef kitlenizi etkilemek için profesyonel ve şık bir video oluşturmak Design Can Gençer Dijital Danışmanlık Şirketi ile daha kolay. Profesyonel bir görünüm elde etmek istiyorsanız, kullanılan aletlerden çok tekniklerle ilgilenmeniz gerekir.
VİDEOLARIN PROFESYONEL GÖRÜNMESİ NASIL SAĞLANIR?
- BOL IŞIK KULLANIMI: Işıklandırma, profesyonel olarak çekilmiş videonun kalitesinde gözle görülür biçimde fark yaratır. Bu sebeple video çekimi esnasında ışıklandırma önceliklerimiz arasındadır. Yeterli ışık kullanılmadığı taktirde, video ne kadar iyi olsa da amatör gözükecektir. Sebebi ise video çekimi esnasında ışığın yetersiz veya kötü olmasından kaynaklanır.
Güneş, video için en iyi ve doğal ışık kaynaklarındandır. Doğal ışıkta çekim yapılıyor ise sabah ya da akşam, ışığın yumuşak olduğu zaman dilimi içerisinde çekim yapılması görüntü açısından güzel olmaktadır. Gün ortası ışığı, konular üzerinde sert gölgeler oluşturabilir, doğal ışık kullanımında bu yüzden sabah veya akşam daha verimlidir. Çekimlerinizin gün ortası olması gerekiyor ise yumuşak ışık için gölgeli bir alanda ya da bulutlu bir günde yapılması daha doğru olur.
Çekim iç mekânda olacaksa, kullanılacak ışık türlerinin nereye yerleştirileceği önemlidir. Pencereler, doğal ışık kaynaklarındandır. Gerektiği durumda, istenilen ışık türünün yansıtılması için bir ya da iki tane büyük lamba kullanılabilir.
Işık kaynağının kurulumunun yapılmasından önce, videoda yapılası gereken efektlerin belirlenmesi gerekmektedir.
Videolarda gölgelerin çok olası, dramatik görünüm kazanmasını sağlar. Drama, profesyonel çekilmiş videolarda dikkat dağıtıcı olabilir. Gölgelerin az kullanımı anlaşılır ve açık bir ortam sağlar bu da genellikle pazarlama ve iş videoları açısından daha iyi olur.
Video da düz ışık kullanılması gereken durum var ise kameranın iki yan kısmına ışık kaynakları eklenir ve dengelenir. Bunlar, kameranın hemen ön veya arka kısmına yerleştirilebilir.
- TEMİZ ARKA PLAN KULLANIMI: Film çekmek için kullanılması gereken arka planda bilinçli olunması gerekiyor. Dağınık ya da dikkat dağıtıcı arka plan kullanımı profesyonel gözükmez. Video için profesyonel görünüm kazanmanın kolay yolu, tek renk arka plan kullanılmasıdır. Çarşaf, duvar ya da büyük fon kağıdının kullanımı iyi seçenekler arasında yer alır. Gölge düşürmemek adına nesnenizin zeminden birkaç metre uzaklıkta durması gerekmektedir. Profesyonel ortamda video çekmek iyi fikirdir.
Video çekimi yapılacak ortamın arka planında yansıtıcı yüzey ya da bir pencere olmaması gerekir. Yansımada, kamera gözükebilir. Çekimin yapılacağı alanın arka planında pencere gibi ışık kaynağının olması, gölgeli ve karanlık gözükmesine sebep olur.
- İYİ BİR VİDEO DÜZENLEME PROGRAMI KULLANIMI: Video düzenleme programları, çekimlerin ham halini düzenlenmeye yardımcı olur. Profesyonel seçenekler arasında yer alan Adobe Premiere Pro bulunmaktadır.
Video düzenlemesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Videoya metin ekleyebilme
- Videoları kırpabilme
- Sahne geçişleri
- En ve boy oranını değiştirebilme
- Filtreler ve kaplamaları yapabilme
- Stok sesler ve videoların bulunduğu kitaplık
- DÜZENLEMENİN BASİT TUTULMASI: Video düzenleme işleminde farklı efektlerin denenmesi, eğlenceli sonuçlar ortaya koyabilir. Temiz ve basit bir düzenleme profesyonel görüntü oluşturulur.
Düzenleme aşamasında dikkat edilmesi gerekenler;
- Arka planda olan gürültülerin temizlenmesi ve gürültü engellemenin kullanılması,
- Gerekli durumlarda aydınlatma kullanılması,
- Gereksiz duraklamaları ve sessiz anların ortadan kaldırılması,
- Geçişlerin ve arka plan müziğinin eklenmesi.
Profesyonelce çekilmiş olan videolarında sahne geçişleri yapılırken, iki bölümde de hareket olduğunda atlanması gerekmektedir.
- TİTREK GÖRÜNTÜLERDEN KAÇINILMASI: Çekimlerin titrek olması, videoların ev filmi gibi gözükmesine sebep olmaktadır. Kameranın elde sabit bir biçimde tutmak zordur. Tripod kullanımı ya da sabit bir yüzeye yerleştirilmesi video çekimlerinin daha profesyonel olasına yardımcı olmaktadır.
Kamera kurulduktan sonra, gerekmedikçe hareket edilmemesi gerekir. Video çekimi yapılırken hareket halinde bulunulması profesyonel görünümü azaltır. Perspektifin değiştirilmesi gerektiği zamanlarda kameranın hareket edilmesi yerine bir çekimden diğer çekime geçilmesi daha uygun olmaktadır.
Tüm dikkatlere rağmen video çekimleri titrediyse video sabitleme programları ile bu titremeler düzenlenir. Bazı kamera modellerinde çekim esnasında yerleşik sabitleme özelliği bulunmaktadır. Video çekimlerinde titremeyi azaltmak, yavaşlatmak ve daha az belirgin hale getirmede yardımcı olmaktadır.
- ÜÇTE BİR KURALI: Film pozisyonlarının en temel ilkesidir üçte bir pozisyonu. Video çekimi yapılan alan üzerine 3’e 3 ızgara yerleştirildiğini düşünün. Çekimin tam ortasına konunun yerleştirilmesi yerine, konunun ızgaranın çizgilerinden bir tanesinin üzerine yerleştirilir. Çizgilerin kesiştiği noktalarda güçlü odak alanlarıdır. Videoda kullanılacak önemli öğeler ortaya yerleştirilir. Sürekli olarak üçte bir kuralı uygulanması şart değildir.
- ÇEŞİTLİ AÇILARDAN ÇEKİM YAPILMASI: Video çekimi esnasında bir açıdan diğer açıya geçilmesi profesyonel çekilen videoların görsel ilgi katmanı oluşturulması basit ve iyi bir yoldur. Tanıtım videoları, memnuniyet videoları, şirketiniz için yapılan çekimlerde farklı açılardan çekimlerin yapılması önemlidir. Her video için B-roll çekimi yapılmalı, bu şekilde sonrasında kullanma şansına sahip olunur. Perspektiflerin değiştiği esnada en az 45 derece kaydırılması ve perspektifte küçük oranlı değişiklikler, düşünülen etkiyi yaratmaz.
- VİDEOLARIN ÖNCEDEN PLANLANMASI: Video çekimlerinde tekniklerin zayıf olması, amatör gösteren tek etken değildir. Planlamanın eksik olması, müşterilerin bitmiş ürününüzden sıkılmasına da sebep olabilir. Üretime başlanılmadan önce çekilecek videonun detaylı şekilde planlanması için zaman ayrılması gerekir. Bu planlamanın yapılması, içeriğinizin kalitesi ile çekimin kalitesinin iyi olmasını sağlar.
Her video oluşturulurken amacın tanımlanması gerekir. Video çekim tekniklerinde, hedef kitlenin belirlenmesinden sonra videonun özellikle izleyiciler ile konuşmasını sağlamak gerekmektedir.
Videoların hedefleri belirlendikten sonra, storyboard oluşturulur ve senaryo yazılır. Çalışmayan bölümlerin üzerinden geçilir. Videoların kısa ve sıkı tutulması izleyicilerin sıkılmasının önüne geçilir.
Design Can Gençer Dijital Danışmanlık Şirketi olarak sizlere videolarınızın profesyonel görünmesini ve yaratıcı video çekimlerini sağlamaktayız.
KAMERA ÇEKİMİ ve ÇEKİM KURALLARI
Kamera çekimlerinin profesyonel bakış açıları ve belli başlı kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Video çekiminde benimsenmesi gereken kurallardan ilki önce izle sonra çek kuralı. Çekimin yapılacağı bir şirket semineri i tanıtım filmi, klip ya da etkinlik çekimlerinin yapılacağı mekanlara önceden gidilip keşif yapılması önemli bir avantaj sağlar. Bu sayede gerekli ışıklar, ses malzemeleri ve kamera açıları belirlenebilir ve çekimde olabilecek hataları önceden fark edilmesini sağlar.
KAMERAMAN FAKTÖRÜ
Kamera çekimi farklı etkinliklerde kullanıldığından, çekimlerin tümünün başarıyla yapılması için profesyonel bir ekip gerekmektedir. Design Can Gençer Dijital Danışmanlık Şirketi olarak sizlere profesyonelliği sunmaktayız. Reklam, klip çekimi ya da bir toplantı da kaliteli ve doğru ekipmanlar ile istenilen bütçe ve süre zarfına uygun olarak çekim yapabilen ekip, kamera çekiminin başarısı konusunda önemlidir. Kamera çekiminin bütçesi etkinliği türüne göre değişmektedir. İşinde deneyimli bir kameraman, projeyi farklı boyutlara taşıyabilir. Özel gün çekimi veya şirket etkinliği çekimlerinin ücretleri bir klip ya da reklam çekimlerine oranla daha uygun olabilir. Görselliğin ön planda olmasından kaynaklı, çekim ve kurgu esnasında maliyet daha yüksek olur.
PROFESYONEL VİDEO ÇEKİMİ İÇİN ÖNEMLİ OLAN 7 UNSUR
Video içeriklerinin arka planında detaylı çekim aşaması mevcuttur. Kurgu ile eş zamanlı giden çekim süreci, kameranın kalitesi, ekibin tecrübeli oluşu gibi detaylar bu aşamaların kaliteli olmasını etkileyen faktörlerdendir.
Profesyonel video çekimi için sahip olunması gereken unsurlar şunlardır;
- Kamera seçimi,
- Lens seçimi,
- Doğru ışıklandırma,
- Ses kaydı,
- Stabilizer ve Tripod,
- Drone kullanımı,
- Post-Prodüksiyon araçları.
Video içerikleri üretilirken bu ayrıntılara özen gösterilmesi, oluşturulacak ürünün değerini görmesine yardımcı olur.