PROFESYONEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ NEDİR?
Fotoğrafçılık kavramının başlangıcı, 15. Asıra dayanmaktadır. Leonardo Da Vinci’nin karanlık bir odadaki ufak deliğin, odanın dışında yer alan görüntüleri yansıttığını fark etmesi ile fotoğrafçılık tarihinin bilinen ilk adımının atılmasına vesile olmuştur. Rönesans döneminde fotoğraf sanatçılarının yapmış olduğu pek çok çalışmayla fotoğrafçılık terimi günümüze kadar gelmiştir. 19. ve 20. Yüzyılda kaliteli astigmat mercekleri kullanılmıştır. Bunun sonucunda analog fotoğraf makineleri ve film sanayilerindeki yenilikler ile gelişmeler günümüze kadar gelmiştir. Profesyonel fotoğraf çekimleri, estetik yönü ile bir sanat olarak kabul edilmektedir. Profesyonel fotoğraf çekimi, post prodüksiyon ya da düzenlemeyle yerleştirilecek görüntüler elde etme amacı ile çekilen görüntülerdir. Birtakım ekipmanlar ve teknik bilgiler kullanılarak kaliteli ve yaratıcı fotoğrafların çekilme sürecidir. Çeşitli türlerde fotoğraf çekimleri yapılmaktadır. Bunlar portre, ürün, moda, düğün, belgesel ya da etkinlik çekimleri gibi alanları içerebilir. Profesyonel fotoğraf çekimleri görünmeyen detayların gösterilmesi, farklı bakış açıları ile bilinmeyene odaklanmadır. Fotoğraf çekimleri, pazarlama ve tanıtımda önemli bir yere sahiptir. Markanın imajını geliştirmek, ürün ve hizmetlerin tanıtımını hedef kitlelerinize iletmek açısından, profesyonel bir ekip ile çalışmanız büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda Design Can Gençer Dijital Danışmanlık Şirketi olarak size profesyonel bir ekip ile tam hizmet sunmaktayız.
PROFESYONEL FOTOĞRAF ÇEKİMİ NASIL YAPILMAKTADIR?
PLANLAMA: Planlamaya başlamadan önce, nasıl bir fotoğraf çekimi istediğinizin belirlenmesi gerekmektedir. Konu, kompozisyon, arka plan ve ışıklandırma ayarlanmalıdır. Kullanılacak ekipmanlar ve çekimin yapılacağı yerin de planlanması gerekmektedir.
EKİPMAN SEÇİMİ: Ekipmanlar koşullara ve türüne bağlı olarak seçilir. Genel olarak profesyonel DSLR ya da aynasız olan fotoğraf makineleri tercih edilmektedir. Lens seçimi de profesyonel fotoğraf çekimi için önem taşımaktadır. Portre çekimlerinde 50mm ya da 85mm prime lensler tercih edilirken, manzara çekimlerinde geniş açılı lensler tercih edilmektedir. Tripod, farklı filtreler ve flaş gibi yardımcı araçların kullanımı da gerekebilir.
IŞIKLANDIRMA: Fotoğraf çekimlerinde ışıklandırma, çekimin kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Yapay ışık kaynakları, doğal ışık, difüzörler ya da yansıtıcılar gibi araçlar kullanılarak uygun olan ışıklandırma yöntemi sağlanmaktadır. Işık kaynağının yoğunluğu, sertliği ve yönü gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Gölge ve vurgular dengelenmektedir.
KOMPOZİSYON: Profesyonel fotoğraf çekimlerinde iyi bir kompozisyonun ayarlanması görsel, çekici ve etkileyici olmasını sağlamaktadır. Çekimin yapılacağı öğelerin yerleşimine önem verilmelidir. Üçlü kural, altın oran ya da simetri gibi kompozisyon teknikleri kullanılarak fotoğraf çekiminiz dengeli biçimde düzenlenmektedir.
POZLAMA ve NETLİK: Fotoğraf çekiminde doğru pozlama, ışığın miktarı doğru biçimde yakalanmalıdır. Pozlama üçlüsü olan enstantene hızı, ISO ve diyafram ayarlarının ayarlanması, pozlamanın doğru şekilde olmasını sağlar. Netlik, konunun keskin ve net görünmesini sağlamaktadır. Otomatik netleme ya da manuel odaklama seçeneklerinin kullanılması net görüntünün elde edilmesini sağlamaktadır.
ÇEKİM: Belirlenmiş olan plana göre çekimleriniz gerçekleşmektedir. Konu dikkatlice çevrelenir, pozlama ve netlik ayarları kontrol edilir. En iyi açıların bulunması için profesyonel çekim yapan kameramanımız farklı kadrajlar denemektedir. Çekim esnasında çekimin özel ayarları ve modu değiştirilerek denemeler yapılmaya devam edilmektedir.
PROFESYONEL FOTOĞRAFÇILIK TÜRLERİ NELERDİR?
Siyah beyaz fotoğrafçılık, renkli fotoğrafçılık ve dijital fotoğrafçılık profesyonel fotoğraf çekimlerinde ön plana çıkmaktadır.
- SİYAH BEYAZ FOTOĞRAFÇILIK: Eskiden tüm çekilen fotoğraflar siyah beyazdı. Bu duruma monokrom denilmektedir. Günümüzde neredeyse her şey renklense de siyah beyaz fotoğrafçılık yerini ve önemini korumaktadır. Klasik bir görünüm vermesi ve maliyetinin düşük olması açısından önemlidir.
- RENKLİ FOTOĞRAFÇILIK: Renkli fotoğrafçılık 19. Yüzyılın ortalarından günümüze kadar gelmiş olan fotoğraf türüdür. Kalıcı renkli fotoğraf ilk olarak, Fizikçi James Clerk Maxwell’in üç renk ayrımı ilkesine dayalı fotoğrafıdır. Bu fotoğraf 1861 yılında çekilmiştir. Günümüze kadar gelişerek devam etmiş fotoğrafçılık türüdür.
- DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK: İlk dijital fotoğraf makinesi 1975 yılında yapılmıştır. Cihazın yapımında Kodak şirketinin mühendisi Steven Sasson ve bir gurup teknisyen tarafından geliştirilmiş olan dijital fotoğraf makinesi, ilk renkli dijital fotoğraf makinesi olarak pazara 1994 yılında sunulmuş ve Apple da takip etmiştir. Dijital fotoğrafçılık günümüzün trendidir.
PROFESYONEL FOTOĞRAF ÇEKİMLERİ SATIŞLARINIZI NASIL ETKİLER?
E-ticaret sitenize, profesyonel olarak çekilmiş ürün fotoğraflarının yüklenmesi ürününüzü ve markanızın prestijini arttırmaktan çok daha fazlasını yapmaktadır. Profesyonel fotoğrafçılık, markanızın bilinirliğinin artması ve belirlenen hedef kitlelere ulaşmak için önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda kurumunuzun imajını güçlendirir. İyi çekilmiş olan fotoğraflar paylaşımınızı ve etkileşiminizi arttırmada yardımcı olur. Pazarlama stratejilerinizi kitle odaklı güçlendirmeye ve site trafiğinizi yüksek tutmada yardımcı olur. Markanız için planlanmış olan doğru pazarlama stratejisi ile ürün/hizmetlerinizi geniş kitlelere ulaştırmada yardımcı olmaktadır. Markanıza profesyonel bir bakış açısı kazandırır. Profesyonel fotoğrafçılık, potansiyel müşterilerinizin ve hedef kitlelerinizin marka ve ürünlerinize ait olan görselleri görmesini sağlar. Marka bilinirliğinizin ve müşteri memnuniyetinizin artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Müşterilerinizin aldıkları hizmet iyileşir. Profesyonel fotoğrafçılık e-ticaret sektörü açısından önemli bir yere sahiptir. Ürünlerin çeşitli platformlarda yüksek kalite ile pazarlamanız konusunda yardımcı olur.
FOTOĞRAF ÇEKİMİ İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER NELERDİR?
Profesyonel fotoğraf çekimi için gerekli malzemeler şunlardır;
- DAR ve GENİŞ AÇILI LENS: Bir diğer ismiyle objektif. Konunun odak noktasını belirlemektedir. Geniş açılı lensler; 35mm, 28mm, 21 ve 24 mm kısa odak uzunluğuna sahiptir.
Daha geniş ve 15mm olan lensler balıkgözü objektif olarak bilinmektedir. Geniş açılı olan lens, mekanını genişletme etkisi verirken alan derinliği de geniştir. Doğa, manzara ve alan konusunun dikkat çekilmesi gereken her tür bakışlar için geniş açılı lens kullanılmaktadır.
Zoom ve dar lensler ise spor müsabakaları, portre ve asıl konunun odağı dışında istenilmeyen görüntülerin alınmaması için kullanılan lenslerdir. Dar açılı lensler mekanı daraltır. Fotoğrafın çekileceği konu, bu objektif ile ön planda olur e arka plan flulaşır.
- TRİPOD: Profesyonel fotoğraf çekimlerinde en gerekli olan malzeme, sabitleyici olarak kullanılan tripoddur. Konunuzun çekiminin doğru olması ve fotoğraf makinesini tutan kişinin elinin titrememesi için makinenin sabitlenmesi gerekmektedir. Tripod, enstantane sayısal değerinin düşük olduğu durumlarda elin titremesinden kaynaklanan hataların önlenmesini sağlamaktadır. Profesyonel ve gece çekimlerinde kullanılması şart olan malzemedir.
- FLAŞLAR: Profesyonel fotoğraf çekimlerinin kaliteli ve güzel çıkması için ışık gerekmektedir. Işığın gerektiğinden az olması durumlarında dijital fotoğraf makinelerinde bulunan flaş kullanılmaktadır.
Flaşlar harici ve dahili olarak ikiye ayrılır. Dahili flaş; ışığı direkt konunun odağına yerleştirdiği için sık kullanılmayan yöntemdir. Harici flaş (tepe flaşı); kullanışlı olması açısından, fotoğrafın ışığını, şiddetini ve rengini ayarlama konusunda yardımcı olur. Flaşlar, gece yapılan fotoğraf çekimlerinde, ters ışık olması durumunda fazla aydınlatma olmadığı durumlarda ve gölgeyi engellemek amacı ile kullanılmaktadır.
- REFLEKTÖR: Dış çekimlerde reflektör (yansıtıcı) kullanılmaktadır. Işığın ne ölçüde yansıması gerekiyorsa reflektör ışığın o yönde yansımasını sağlar. Birçok renge sahip olan reflektörler; moda, portre, stüdyo alanlarında aktif olarak kullanılmaktadır. Reflektör kullanımı renklerine bağlı olarak gölgeyi yumuşatmak, portre çekimlerinde ten rengini güçlendirmek, sert ışıkta ışığın şiddetini düşürmek ve renk sıcaklığında değişim yapmak gibi bir çok işlemde kullanılmaktadır.