BANNER NEDİR?

Banner, tanıtım ve reklam amacıyla hazırlanan, web sitelerinin içerisine yerleştirilen görsellerdir.

Hedef müşteri kitlenizi barındırdığını düşündüğünüz web siteye belirli ücret karşılığında sizin için tasarlanmış olan reklam görselinizin yerleştirilmesi, banner reklam aracılığında yapılan reklam çeşididir. Bunun sonucunda siteye giren kullanıcılar, sizin reklamlarınızı görür. Kullanıcılar, reklam görseline tıkladığı zaman ekranda sizin web siteniz açılır. Ödenecek olan ücret ise anlaşılmış sabit tıklama ücreti veya anlık değişen açık arttırma teklifine göre belirlenmektedir.

Bannerlar logoyla birlikte tasarlanır, web siteyi görselleriyle zenginleştirir, ziyaret eden kullanıcıların ilgisini ve dikkatin çeker hedef siteye yönlendirmektedir. Bannerlar metin tabanlı değildir. Resim tabanlı olup web site reklamcılığının popüler biçimidir. Görsellik açısından web sitenizi dikkat çekici hale getiren bannerlar sabit bir görsel olabileceği gibi, dinamik şekilde haraketli olarak kullanılabilir.

Kurumsal iletişimde önemli olan banner, web sitenin başlık kısmının altında yer almaktadır, genelde logoyla birlikte kullanılır. Marka imajındaki önemi ise banner afişlerinin bu konumlandırmasından kaynaklanır. Banner reklamın amacı, markayı tanıtmak ya da kullanıcıların reklam verenin web sitesine ziyaret etmelerini sağlamaktır.

BANNER NASIL ÇALIŞIR?

Fiziksel mağazaların önünde görülen ve dikkat çeken afişler sizin mağazaya girmenize sebep olur. Belirli ürünlerde büyük indirim yapıldığı, kampanyaların olduğu ya da merakınızı uyandıran yeni ürüne sahip olduklarını belirtirler. Banner reklamlar çoğu zaman dijital platformlara aynı etkiyi yaratması amacıyla tasarlanmaktadır.

BANNER ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

Görsel reklamcılık için banner oluştururken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de hangi boyutların kullanılacağıdır. Banner boyutunun, reklam performansı üzerinde etkisi büyüktür. Doğru seçim ile etkinliği arttırabilirsiniz.

– Yarım Sayfalık İlan Banner (300×600): Yaygın olarak kullanılan banner boyutudur. Google Adwords’e daha sonra eklenmesine rağmen, en çok tercih edilen boyutlardan birisi olmuştur. Diğer banner reklamlarına oranla, sağlamış olduğu alan daha geniştir. Yarım sayfalık ilan banner (HALF PAGE BANNER)’ın ifade gücü fazla olup tasarımı daha kolaydır. Yarım sayfalık bannerları yatay veya dikey olarak kullanabilirsiniz.

– Satır İçi Dikdörtgen Banner (300×250): En çok bilinen ve en yaygın olarak kullanılan boyutlardandır. Satır içi dikdörtgen banner alanı, pek çok mobil cihazlar ve internet siteleriyle uyumludur.

– Leaderboard Banner (725×90): Yatay Banner olarak da bilinen leaderboard bannerlar, küresel kullanım envanterlerinde %25 gibi orana sahiptir. En eski reklam banner boyutlarındandır. Google Görsel Reklam ağında, reklamınız için tatmin edici alanı sağlar.

– Bilboard Banner (970×250): Dijital reklam panosu olarak kullanılabilen billboard banner, genel olarak web site manşetlerinde veya masthead olarak bilinen reklam alanlarında kullanılmaktadır. Youtube bannerları, billboard banner ölçülerinde tasarlanmış olan masthead reklam alanıdır.

– Geniş Dikey Banner/Gökdelen Banner (160×600): Bu banner reklamları dikey olarak yerleştirilir. Bazen daha dar olarak işlenebilmektedir (120×600) ama en yaygın olarak kullanılan boyut (160×600) olandır. Web sitesinin kenar çubuğuna yerleştirilmektedir.

STANDART WEB BANNER BOYUTLARI NELERDİR?

468X60                                    160X600                                      180X150

728X90                                    120X600                                      125X125

336X280                                  120X240                                      120X90

300X250                                  240X400                                      120X60

250X250                                  234X60                                        88X31

ETKİLİ BİR BANNER REKLAMI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

  • Marka Kimliği Doğrultusunda İlerlenmesi
  • Hedef Kitle Beklentilerini Karşılanması
  • Müşteri Eylemlerini Yönlendirilmesi
  • Doğru Bilgi Vermesi
  • Kaliteli Görsel Kullanımı
  • Sade Görünüm Sunulması
  • Uygun Yazı Fontları Kullanımı

1-Marka Değerini Gözetmek: Marka değeri oluşturmak ve o doğrultuda hareket edebilmek reklamcılığın temel unsularından biridir. Marka değerinin gözetilmesi, markayı temsil eden sembollerin kullanılması ve kullanılan sloganlar ile sağlanmaktadır. Hedef kitlenizin beklentilerini karşılayabilmek ve doğru banner oluşturmak için hedef kitlenin ne istediğini iyi bilmek gereklidir. İsteklerin karşılandığı içeriklerin hazırlanması gerekir. Empati kurularak hedef kitlenin banner üzerinden etkileşime girmesini veya alışveriş yapmasını sağlamak mümkündür.

2-Müşteri Eylemlerini Yönlendirmek: Banner reklamlar, kullanıcıların odağının değişmesine yönelik olduğundan eylemleri yönlendirmeye çalışmak gereklidir. Bu yönlendirmenin uygun olabilmesi için; kaçırma, satın al, indirim kodu kullan vb. harekete geçirici banner mesajları kullanılır. Özellikle kısa süreli kampanyalar ve indirimler bu noktada etkilidir.

3-Doğru Bilgi Vermek: Beyanların doğruluğu, kullanıcı yönelimlerini etkileyen en önemli noktalardandır. Yanlış bilgi ise beyanın doğruluğundan daha etkilidir. Doğru bilgi ile insanların ilgisini birkaç seferde görebilirsiniz. Fakat yanlış bilgi verildiği taktirde kullanıcılar yanıldığınızı fark ederse bunun geri dönüşü olmaz.

4-Kaliteli Görsel Kullanımı: Görsel unsurlar dijital mecraların en etkili aygıtlarındandır. Kalitesiz olursa doğrudan eksi yönde etki eder. Bu sebeple içeriklerde kullanılacak olan görseller dekupaj tasarımlarına kadar güncel yöntemler ile kullanılmadır. Görseller yüksek kalitede sunulmalıdır.

5-Sade Bir Görünüm Sunmak: Banner reklamlarında sadelik, daha profesyonel ve güvenilir duruş imkânı sağlamaktadır. Abartı renk kullanımı veya çok koyu tondaki görsellerin kullanımından kaçınılması gerekir. Özellikle markanın renklerine yakın/uygun seçeneklerin kullanılması daha etkilidir.

6-Uygun Yazı Fontu Kullanmak: Reklam üzerinde yer alan metinlerin okunabilir olması ve tanıdık yazı fontlarının olması oldukça etkilidir. Okunamayan fontlar, mesajların kullanıcılara iletilmesinde sorun teşkil eder.

BANNER REKLAMI OLUŞTURMANIN AŞAMALARI NELERDİR?

-Hedef Kitle Analizi: Reklamların ulaşılması hedeflenen kitle belirlenmelidir. Hedef kitlenin belirlenmesi, reklamın doğru adrese ulaşmasında oldukça etkili olacaktır.

-Reklama Konu Ürün ya da Hizmet Belirleme: Doğrudan markaya yönlendirme olduğu gibi doğrudan ürün/hizmet tanıtımını da hedefleme imkanına sahipsiniz. Bu sayede reklama konu olabilecek ürün/hizmetlerin belirlenmesini, en başta yapılması gereken işlerdendir. Mesaj, reklama konu olacak unsur üzerinden belirlenmektedir.

-Yönlendirme Yapılacak Eylemin Belirlenmesi: Reklamlarda verilecek bağlantının hangi eyleme yönelik olması gerektiğinin belirlenmelidir. Bu yönlendirme ile sayfa üyeliği veya ürün satın almaya yönelik olabileceği belirlenir.

-İçerik Tasarlama: Banner oluşturmanın en önemli aşamasıdır, reklamın içeriği tasarlanır. Bu aşamada metin yazımı, görsel seçimi ve reklamın yerleşimi tasarlanır.

-Reklamın Gösterileceği Alanı Belirleme: Reklam tasarımı yapıldıktan sonra bannerın ekranda hangi kısma yerleştirilmesi gerekeceği, hangi sayfalarda gösterileceği belirlenir. Hedef kitlenin hareketleri uygun bir şekilde belirlenmeli ve reklam doğru etiketlerle pazarlanır.

-Yayınlama Banner: Eylemse son adım, reklamın yayınlanmasıdır. Reklam kullanıcı karşısında işlev gösterir.

-Sonuç Analizi: Bannerın ne kadar etkili olduğunu görmek, sonraki reklamlarda kullanılmak üzere etkileşimleri değerlendirmek gereklidir. Bunun sonucunda reklamın satışta etkisini daha net görülür.

İLGİ ÇEKEN BANNER REKLAMLARI OLUŞTURMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

İlgi çeken bannerlar oluşturmak ve bannerlarla verimi arttırmak oldukça önemlidir.

  • Dikkat Çekin: Banner reklamı oluşturulurken görsel iş yapıldığı unutulmamalıdır. Tasarımlar göz alıcı olmalıdır. Görsellik kadar ifade de ön plandadır. Hitap dili, vurucu ve etkili olmalıdır.
  • Bütünlüğü Bozmayın: Web siteniz için hazırlanmış reklamın, sizin iletişim diliniz olduğunu unutmamanız gerekir. Kurumsal kimliğinizi veya marka imajınızı yansıtmaya önem verilmelidir. Hitap dilinin, müşteriler ile kurmuş olduğunuz iletişim dilinden ayrı olmaması gerekir. Banner alanına renk seçimi yapılırken, logonuza uygun tonlar ve görsellerin olmasına özen gösterilmelidir. Font tipine ve boyutlarına dikkat edilir.
  • Net Olun: Bannerları tabelalar gibi düşünmeniz gerekir. Elinizde dar ve kısıtlı alan bulunmaktadır. Karmaşık banner tasarımlarından kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Net ve akılda kalıcı mesajlar tercih edilir. Vurgu dağıtılmamalıdır ve pazarlama mesajı mümkün olduğunca yalın kullanılır.